Enschede


Geshela (1)Woensdagavond lezingen in het centrum De Wonne

Bijdrage: per avond  12,50 euro (excl. koffie & thee). Ter plaatse te voldoen.
Plaats: Centrum De Wonne,Noorderhagen 25, 7511 EK Enschede.
Aanvang: 20.00-21.30 uur
Aanmelding: per e-mail naar contact@boeddhasgompa.nl of telefoon 0646610025, dan kunnen wij u informeren als een lezing door omstandigheden niet doorgaat. U ontvangt een bevestiging per e-mail.
Voor meer informatie bel: 06-46610025
Vertaling: Tibetaans-Nederlands: Tenzin Pellha

Geshe Ngawang Zopa heeft door zijn warme en inspirerende persoonlijkheid niet alleen het vermogen zijn kennis met ons te delen, maar het ook dicht bij onze belevingswereld te brengen waardoor een persoonlijke beleving kan ontstaan. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en op belangrijke punten wordt samen met de leraar gemediteerd.

De vertaler Tenzin Pellha studeerde Boeddhistische filosofie in Italië (Istituto Lama Tsongh Khapa, Pomaia) toen ze in 2010 haar kloostergelofte aflegde. Daar begonnen met haar studie Tibetaans, heeft ze in 2014 de Lotsawa Rinchen Zangpo Translation School in Dharamsala afgerond. Sinds die tijd werkt ze als freelance vertaler voor verscheidene leraren in India en Nederland. Tegenwoordig woont en werkt Tenzin Pellha in het Maitreya Instituut in Loenen.

21 februari 2018
VIER SOORTEN ZEGENINGEN
Wat betekent ‘blessing’, zegening? En hoe pas je dit toe? Binnen het boeddhisme staat zegening voor iets wat mensen en dieren gelukkig maakt en waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. Enkele zegeningen kunnen zijn tevreden, dankbaar en geduldig zijn. Geshela zal uitleggen welke soorten zegeningen er verder bestaan binnen het boeddhisme.

28 maart 2018
BOOSHEID EN GEDULD
In onze westerse wereld wordt boosheid niet altijd gezien als iets negatiefs. Er wordt ons zelfs geleerd om onze boosheid op verschillende manieren te uiten. Binnen het boeddhisme wordt boosheid gezien als een negatieve emotie. Waarom is dat zo? Geshela zal hier meer over vertellen en ook hoe je geduld als tegenkracht kunt gebruiken om je boosheid te zuiveren.

25 april 2018
WAT IS ONZE NATUURLIJKE GEEST?
Binnen het boeddhisme leren we over de natuur van onze eigen geest en hoe we onze geest en gedachten op een positieve manier verder kunnen ontwikkelen. Het gaat over praktische zaken zoals hoe we ons dagelijks leven leiden en hoe we dit in onze geest kunnen integreren zodat onze geest vredig en gezond kan blijven.

16 mei 2018
HOE TE MEDITEREN
In deze lezing reikt Geshe Ngawang Zopa oefeningen aan die we als beginners goed kunnen gebruiken in onze meditatie. Als we met onze ademhaling gaan werken, leren we niet alleen ons te ontspannen, maar ook beter concentreren. We visualiseren licht in onze meditatie door ons te richten op Boeddha Shakyamuni. In de meditatie op liefde schenken we vooral geluk en welzijn aan anderen. Geshela licht in deze lezing toe hoe je thuis kunt mediteren en hoe je struikelblokken tijdens meditatie, zoals slaperigheid, kunt overwinnen. Tijdens de lezing zal Geshela kort met ons mediteren, zodat we zijn uitleg kunnen ervaren.

13 juni 2018
STERVEN
We hebben nu een waardevol mensenleven, maar we weten dat we allemaal zullen sterven. We weten alleen niet precies wanneer en hoe en willen er liever niet aan denken terwijl we ons proberen bezig te houden met leukere dingen in ons leven. Toch zijn al onze gelukservaringen net als onze lijdenservaringen een gevolg van in het verleden gedane activiteiten, die heilzaam of schadelijk waren. Geshela zal ons vooral vertellen waarom het belangrijk is wat je denkt voordat je sterft en hoe we ons hierop kunnen voorbereiden.