Deventer


Geshela (1)Woensdagavond lezingen

Bijdrage: per avond  12,50 euro. Ter plaatse te voldoen. Inclusief koffie & thee.
Plaats: Diepenveenseweg 22, 7413 AP Deventer.(Let op: nieuwe locatie!)
Aanvang: 20.00 – 21.30 uur
Aanmelding: per e-mail: contact@boeddhasgompa.nl of telefoon 0646610025, dan kunnen wij u informeren als een lezing door omstandigheden niet doorgaat. U ontvangt een bevestiging per e-mail.  
Voor meer informatie bel: 06-46610025
Vertaling: Tibetaans-Nederlands: Tenzin Pellha

Geshe Ngawang Zopa heeft door zijn warme en inspirerende persoonlijkheid niet alleen het vermogen zijn kennis met ons te delen, maar het ook dicht bij onze belevingswereld te brengen waardoor een persoonlijke beleving kan ontstaan. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en op belangrijke punten wordt samen met de leraar gemediteerd.

De vertaler Tenzin Pellha studeerde Boeddhistische filosofie in Italië (Istituto Lama Tsongh Khapa, Pomaia) toen ze in 2010 haar kloostergelofte aflegde. Daar begonnen met haar studie Tibetaans, heeft ze in 2014 de Lotsawa Rinchen Zangpo Translation School in Dharamsala afgerond. Sinds die tijd werkt ze als freelance vertaler voor verscheidene leraren in India en Nederland. Tegenwoordig woont en werkt Tenzin Pellha in het Maitreya Instituut in Loenen.

11 september 2019
DE ROL VAN MOTIVATIE BIJ KARMA
Geshela heeft vaker gesproken over karma, de wet van oorzaak en gevolg. Wat we volgens de wet van karma weten, is dat het principe van oorzaak en gevolg consequenties heeft voor de toekomst. Vanavond gaat Geshela in op de rol die motivatie hierbij speelt. Positieve en negatieve daden worden bepaald door je motivatie. Het hangt allemaal af van je instelling: als je geest getemd en geoefend is, worden alle handelingen positief; als je geest daarentegen niet getemd is en voortdurend wordt beïnvloed door begeerte en haat, zul je negatief karma verzamelen, ook al lijken je daden misschien positief.

1 oktober 2019 (LET OP: DIT IS EEN DINSDAG)
DE RELATIE TUSSEN LICHAAM, GEEST EN WINDEN
De relatie tussen lichaam (spraak) en geest is waarschijnlijk in grote lijnen bekend. Tijdens deze lezing gaat Geshela dieper in op de relatie tussen lichaam, geest en winden (Tib. Lung). Deze informatieve lezing kan gezien worden als een introductie op de retraite die in november plaatsvindt met als onderwerp sterven, bardo en wedergeboorte.