Deventer


Geshela (1)Woensdagavond lezingen

Bijdrage: per avond  12,50 euro. Ter plaatse te voldoen. Inclusief koffie & thee.
Plaats: Diepenveenseweg 22, 7413 AP Deventer.(Let op: nieuwe locatie!)
Aanvang: 20.00 – 21.30 uur
Aanmelding: per e-mail: contact@boeddhasgompa.nl, dan kunnen wij u informeren als een lezing door omstandigheden niet doorgaat. U ontvangt een bevestiging per e-mail.  
Voor meer informatie bel:
Vertaling: Tibetaans-Nederlands: Tenzin Pellha

Geshe Ngawang Zopa heeft door zijn warme en inspirerende persoonlijkheid niet alleen het vermogen zijn kennis met ons te delen, maar het ook dicht bij onze belevingswereld te brengen waardoor een persoonlijke beleving kan ontstaan. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en op belangrijke punten wordt samen met de leraar gemediteerd.

De vertaler Tenzin Pellha studeerde Boeddhistische filosofie in Italië (Istituto Lama Tsongh Khapa, Pomaia) toen ze in 2010 haar kloostergelofte aflegde. Daar begonnen met haar studie Tibetaans, heeft ze in 2014 de Lotsawa Rinchen Zangpo Translation School in Dharamsala afgerond. Sinds die tijd werkt ze als freelance vertaler voor verscheidene leraren in India en Nederland. Tegenwoordig woont en werkt Tenzin Pellha in het Maitreya Instituut in Loenen.

5 februari 2020
BOEDDHISME IN ONS DAGELIJKS LEVEN
Luisteren, mediteren, contempleren… Contempleer je de boeddhistische lessen en pas je ze toe op je leven? Zo maak je de Dharma écht betekenisvol voor jezelf, en anderen  – als we nadenken over de leringen. Neem dan de tijd om erover na te denken en pas ze écht toe op jouw leven en dat van anderen. Anders weten we veel, maar ons hart en onze geest veranderen niet veel en houden we gewoon vast aan onze slechte gewoonten.

1 april 2020
ZELFCOMPASSIE
Hoe zit het met zelfcompassie? In onze moderne wereld vol stress en angsten ligt onzekerheid vaak op de loer. Soms voedt deze onzekerheid onze angst en soms zorgt onze angst voor onzekerheid. Zelfcompassie wordt erg belangrijk. Als we niet voor onszelf kunnen zorgen, hoe kunnen we dan voor anderen zorgen? Maar als we daar stoppen en ons medeleven niet uitbreiden naar anderen, wordt het een nogal egoïstisch en eenzaam bestaan. We moeten dus zowel zelfcompassie en compassie voor anderen oefenen. Zelfcompassie en compassie naar anderen versterken elkaar. Een ander perspectief is dat wanneer we medeleven met anderen oefenen, zijn we zelf onderdeel van die ‘anderen’.

6 mei 2020
BOEDDHISME, BEVRIJDING, VERLICHTING
3 ingangen: boeddhisme, bevrijding (nirvana, toestand van vrede, voorbij al het verdriet en lijden), verlichting (onwetendheid, verstorende emoties en karma zijn uit de geest verwijderd, evenals de indrukken van deze onzuiverheden).
Geshela zal uitleggen hoe je tot deze 3 ingangen kunt komen en hoe je deze kunt gebruiken.

3 juni 2020
VIJF DIEPGAANDE TRAININGEN
Vijf diepgaande trainingen op het derde terrein:
1. Nooit tevreden met het luisteren naar de leringen
2. Anderen lesgeven zonder een gedachte aan beloning
3. Zuivering van het Boeddha-veld waar men verlichting moet bereiken
4. Door het welzijn van anderen te zoeken, nooit ontmoedigd raken door de fouten van het cyclische bestaan te zien
5. Een gevoel van schaamte hebben