(Tibetaans) boeddhisme


d_shakyamuni2Ruim 2500 jaar geleden leefde Boeddha Shakyamoenie. Evenals de boeddha’s die hem voorgingen, bereikte hij verlichting in Bodh Gaya, India.

Mede vanuit de Tibetaans-boeddhistische traditie was Boeddha Shakyamoenie de vierde boeddha die het boeddhistische gedachtegoed deelde sinds beginloze tijden. De boeddhistische kosmologie omvat ontelbare wereldstelsels waarin boeddha’s verschijnen om de leer, de dharma, uit te dragen.

De essentie van het boeddhistisch perspectief is het bewustzijn, onze geest te zuiveren van negatieve emoties als gehechtheid, woede en onwetendheid en positieve kwaliteiten te ontwikkelen als liefde, mededogen en gelijkmoedigheid.

Door studie en meditatie ontstaat ruimte om de dingen te zien zoals ze zijn. Dit inzicht is aan te wenden ten behoeve van het welzijn van alle levende wezens.

De Boeddha heeft ons uitgenodigd de waarheid van zijn leer te onderzoeken. De boeddhistische leer is gebaseerd op liefdevolle vriendelijkheid, logische redenering en wijsheid.