Amersfoort


Donderdagavond lezingen

Bijdrage: per avond 12,50 euro excl. koffie & thee. Ter plaatse te voldoen.
Plaats: Coffee Corazon, Krommestraat 18, Amersfoort www.coffeecorazon.nl
Aanvang: 19.30 – 21.00 uur.
Aanmelding: per e-mail: contact@boeddhasgompa.nl of telefoon 0646610025, dan kunnen wij u informeren
als een lezing door omstandigheden niet doorgaat. U ontvangt een bevestiging per e-mail.
Voor meer informatie bel: 06-46610025.
Vertaling: Tibetaans-Nederlands: Tenzin Pellha

Geshe Ngawang Zopa heeft door zijn warme en inspirerende persoonlijkheid niet alleen het vermogen zijn kennis met ons te delen, maar het ook dicht bij onze belevingswereld te brengen waardoor een persoonlijke beleving kan ontstaan. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en op belangrijke punten wordt samen met de leraar gemediteerd

De vertaler Tenzin Pellha studeerde Boeddhistische filosofie in Italië (Istituto Lama Tsongh Khapa, Pomaia) toen ze in 2010 haar kloostergelofte aflegde. Daar begonnen met haar studie Tibetaans, heeft ze in 2014 de Lotsawa Rinchen Zangpo Translation School in Dharamsala afgerond. Sinds die tijd werkt ze als freelance vertaler voor verscheidene leraren in India en Nederland. Tegenwoordig woont en werkt Tenzin Pellha in het Maitreya Instituut in Loenen.

11 april 2019
HET ACHTVOUDIGE PAD – ETHISCH GEDRAG
De vierde edele waarheid is het pad dat leidt naar de opheffing van het lijden, het achtvoudige pad. De Boeddha geeft advies om te leven op een manier waarbij we ons niet langer laten leiden door eindeloze verlangens, maar de voorwaarden te scheppen om uiteindelijk Nirvana en zelfs het boeddhaschap te bereiken. Dit pad biedt praktische manieren om onze verlangens en problemen te verminderen en uiteindelijk geheel te stoppen, zodat we de verlichting kunnen bereiken en van alle lijden verlost kunnen worden. De factoren van het achtvoudige pad kunnen worden onderverdeeld in ethisch gedrag, concentratie en wijsheid. Ethisch gedrag 1. Juiste spraak / communicatie; 2. Juiste acties, handelingen; 3. Juist levensonderhoud.

 

Donderdagavond lezingen

Bijdrage: per avond 12,50 euro excl. koffie & thee. Ter plaatse te voldoen.
Plaats: Coffee Corazon, Krommestraat 18, Amersfoort www.coffeecorazon.nl
Aanvang: 19.30 – 21.00 uur.
Aanmelding: per e-mail: contact@boeddhasgompa.nl of telefoon 0646610025, dan kunnen wij u informeren
als een lezing door omstandigheden niet doorgaat. U ontvangt een bevestiging per e-mail.
Voor meer informatie bel: 06-46610025.
Vertaling: Tibetaans-Nederlands: Berthe Jansen

Geshe Ngawang Zopa heeft door zijn warme en inspirerende persoonlijkheid niet alleen het vermogen zijn kennis met ons te delen, maar het ook dicht bij onze belevingswereld te brengen waardoor een persoonlijke beleving kan ontstaan. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en op belangrijke punten wordt samen met de leraar gemediteerd

Berthe Jansen rondde na in totaal 5 jaar studie Tibetaans haar 2- jarige opleiding af als tolk in Dharamsala (India) Zij heeft in juni 2010 haar MPhil Tibetan and Himalayan Studies aan de Oxford University cum laude afgesloten en in februari 2015 haar PhD. Berthe tolkt sinds 2006 voor Geshela.

 

22 februari 2018
DE VIER EDELE WAARHEDEN – HET BESTAAN VAN LIJDEN
Variërend van ontevredenheid tot kwelling, is lijden een steeds terugkerende ervaring in ons leven. Het woord ‘lijden’ betekent ook ongemak, frustratie of het ervaren van problemen. De Boeddha bedoelt dat het lijden ons hele bestaan doordringt en zowel onze geest als ons lichaam beïnvloedt. Geluk is slechts van korte duur en maakt snel weer plaats voor ontevredenheid, behoefte aan verandering of begeerte. Niets in onze wereld is helemaal perfect of betrouwbaar, en onze enige zekerheid is de dood, waarbij we alles verliezen waar we aan gehecht zijn.

15 maart 2018
DE VIER EDELE WAARHEDEN – DE OORZAKEN VAN LIJDEN
Gewoonlijk geven we de omstandigheden of andere mensen de schuld van onze pijn en frustraties. Maar als we heel eerlijk zijn, ontdekken we dat ons hart vol zit met eindeloze verlangens: “Als ik dat en dat heb, dan zal ik gelukkig zijn”, maar ook op een subtieler niveau als “Ik wil goed zijn, rijker zijn, beter zijn, ik wil…” Het lijken allemaal wel goede ideeën, maar ze leiden nooit tot een volledige voldoening. In plaats van voldoening komt ons ontevreden ego altijd weer met andere wensen. Deze eindeloze verlangens laten ons dingen doen die vaak negatief zijn voor anderen, en deze negatieve acties (karma) resulteren in de toekomst weer voor nieuwe problemen voor onszelf. We begrijpen niet dat onze eigen manier van denken en daden in feite ons eigen geluk of ongeluk voor de toekomst bepalen.

19 april 2018
DE VIER EDELE WAARHEDEN – DE OPHEFFING VAN LIJDEN
De Boeddha geloofde niet alleen in wedergeboorte maar door zijn geestelijke ontwikkeling wist hij ook dat wedergeboorte bestaat. De dood kan dus niet het einde betekenen van alle lijden, omdat we gewoon weer herboren worden in een ander lichaam, met de bijkomende problemen. Toen de Boeddha de verlichting bereikte, begreep hij dat er toch een definitief einde kan komen aan dit lijden; in de staat van Nirvana. Dit inzicht is een inspiratiebron voor boeddhisten om te proberen zich ook te bevrijden van de wereld van onbevredigde verlangens en ellende.

17 mei 2018
DE VIER EDELE WAARHEDEN – HET PAD DAT LEIDT NAAR DE OPHEFFING VAN LIJDEN
De Boeddha geeft advies om te leven op een manier waarbij we ons niet langer laten leiden door eindeloze verlangens, maar de voorwaarden te scheppen om uiteindelijk Nirvana en zelfs het boeddhaschap te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door het achterwege laten van de tien negatieve activiteiten (zoals doden, stelen, seksueel wangedrag, liegen, etc.) en beoefenen van het achtvoudige pad. Dit pad biedt praktische manieren om onze verlangens en problemen te verminderen en uiteindelijk geheel te stoppen, zodat we de verlichting bereiken en van alle lijden verlost worden.

7 juni 2018
STERVEN
We hebben nu een waardevol mensenleven, maar we weten dat we allemaal zullen sterven. We weten alleen niet precies wanneer en hoe en willen er liever niet aan denken terwijl we ons proberen bezig te houden met leukere dingen in ons leven. Toch zijn al onze gelukservaringen net als onze lijdenservaringen een gevolg van in het verleden gedane activiteiten, die heilzaam of schadelijk waren. Geshela zal ons vooral vertellen waarom het belangrijk is wat je denkt voordat je sterft en hoe we ons hierop kunnen voorbereiden.